+34 952 58 57 21

Af Advokatfirmaet Ana María Navarrete, www.advokatspanien.dk

Det nye år bringer mange nyheder med sig på det spanske ejendomsmarked, som man bør være opmærksom på som boligejer.

Efter momslettelsen på ejendomskøb i det nye år er blevet fjernet igen, skal man nu betale 10 procent i moms i stedet for fire procent ved køb af en nyopført bolig.
Samtidigt skal alle boliger, der er opført før 2007, der er til salg eller leje, have et certifikat på, hvor energieffektiv boligen er. Der er tale om et certifikat, hvoraf det fremgår, hvor stort energiforbrug den pågældende bolig har. Certifikatet kan sammenlignes med det certifikat, der sidder på hårde hvidevarer, og som hjælper os med at se, hvor meget elektricitet og vand eller hvor højt støjniveau den pågældende vaskemaskine, tørretumbler mm. har.   Ligesom dette certifikat har indflydelse på vores valg af hårde hvidevarer, vil det nye energicertifikat få indflydelse på, hvilken bolig man køber eller lejer. Dog er der ingen grænse for, hvor højt den pågældende boligs energiforbrug må være. Der er blot tale om ekstra information til køberen eller lejeren.

Når vi køber en bil, kigger vi normalt på, hvor meget brændstof den bruger og sammenligner tallene med andre biler. Derfor virker det mærkeligt, at vi ikke tidligere har kigget på energiforbruget, når vi køber en bolig. I mange tilfælde ville vi sikkert kunne have sparet penge på elektricitet. Til trods for at vi kun har en bil i en kortere periode, mens en bolig ofte er noget vi beholder hele livet, er det utroligt, at vi ikke tidligere har kigget på boligens energiforbrug, men det bliver der altså lavet om på nu.
Energicertifikatet skal omfattes i alle tilbud og salgsmateriale, der skal anvendes til salg eller udlejning af boligen. Energicertifikatet kategoriserer boligerne med forskellige farvekoder, der fra A til G fortæller, hvor stort energiforbrug boligen har. Systemet minder om det, man bruger til hårde hvidevarer, hvor A er de boliger med lavest energiforbrug, og G de boliger med størst energiforbrug.

Energibesparelse på op til 70 procent
Det vurderes, at energibesparelsen på to boliger af samme størrelse, hvor det ene har et A certifikat og den anden et G certifikat, kan når helt op på 70 procent. Kort sagt vil en boligejer eller lejer af en A-certificeret bolig skulle betale 70 procent mindre end en ejer eller bolig, der er G-certificeret.

Blandt betingelserne for kategoriseringen af boliger er de materialer, der er anvendt i boligens facade, og om boligen ligger mod syd, nord, øst eller vest. Også de materialer, der er anvendt til tag, gulve og vægge, tages i betragtning. Kvaliteten af vinduer og persienner har også indflydelse på kategoriseringen, samt hvilken form for opvarmning, der anvendes, og de hårde hvidevarer, der er monteret i boligen.

Kravet om energicertifikatet er bestemt af EU og vil blive indført ved en kongelig anordning og redigeret af industriministeriet. I de europæiske lande, hvor den nye energikategorisering allerede er taget i brug, anvendes systemet hos alle ejendomsmæglere både i deres udstillingsvinduer samt på deres hjemmesider, hvor boligens energiforbrug vægtes lige så højt som boligens andre karakteristika, antal kvadratmeter og prisen.

Indtil nu har det i Spanien kun været nødvendigt at fremvise et lignede certifikat, når der var tale om nyopførte boligkomplekser eller store ombygninger, men EU kræver nu at alle boliger, hvad enten de er til salg eller leje, skal have energicertifikatet.